Johan Dömstedt var dagens föredragshållare. Han arbetar inom Kriminalvården/Frivården i Eskilstuna.
Han berättade om sina dramatiska upplevelser när han arbetade som väktare vid värdetransporter här i Eskilstuna under åren 2003 och framåt.
Värdetransportrånen blev allt vanligare och våldsammare fr.o.m. 1960-talet och framåt för att idag i stort sett ha upphört, då det inte handlas med fysiska pengar (sedlar) i någon större omfattning längre.
 
  
 
Ett av de mer spektakulära rånen är helikopterrånet mot G4S värdedepå i Västberga utanför Stockholm år 2009 - bytet blev omkring 39 miljoner.
 
Johan berättade om sina erfarenheter från sin aktiva tid, 2003- och framåt. Svenskt säkerhetstänkande inom värdetranportsektorn utgick, efter polismorden i Malexander, ut på att ”skydda” pengarna men inte utsätta personer (poliser, väktare, personal m.fl.) för onödiga risker.  Andra länder byggde ofta på beväpnade väktare vilket ofta ledde till eskalerande händelser.
Han berättade sedan om tre otäcka rån som han själv var inblandad i här i Eskilstuna. Två rån mot Handelsbankens kontor vid Fristadstorget och ett rån mot serviceboxen vid Tuna Park år 2008.
 
Hans upplevelser var skräckupplevelser som ingen människa egentligen skall utsättas för, men som vi skall vara tacksamma för att någon är villig att ställa upp och utföra dessa nationella säkerhetsarbeten som krävs för att skydda vårt samhälle och oss från de kriminellas verksamheter.