Eftersom smittskyddsöverläkaren i Sörmland olyckligtvis var sjuk blev det istället konstnären Ola Öhlin som fick snabbinkallas. Han gav oss en färgsprakande föreläsning. 
Ola Öhlin har arbetat med  måleri i ungefär 30 år och hämtar sin inspiration i naturen. Han samlar på färgmöten och bygger sina bilder utifrån inre känslor. Ola berättade att han målar i olja och använder tekniken lager på lager. Det handlar om att bygga bilder och en målning är klar när det känns i bröstet. Han målar i stora serier vilket innebär att han lägger upp tio dukar på en gång och sedan får varje duk sin egen bild. 
 
Ola är född och uppvuxen i Hälleforsnäs och i barndomen var farfar ofta barnvakt. Det var han som tog med mig ut i naturen, berättade Ola. Utbildningen fick han först på Estetiska linjen i Eskilstuna 1991-92 och efter uppmuntran från läraren Kelvin Sommer blev det vidare studier på Gerleborgsskolan i Bohuslän 1992-93. På 2000-talet (07-09) tog han en master i konstnärlig gestaltning på Linköpings universitet.  
 
Under en period höll Ola på med eldkonst tillsammans med en vän. De byggde eldskulpturer på olika platser i Europa och i Sverige bland annat på Ishotellet. Hans konst finns representerad på många olika platser och under föreläsningen nämnde Ola bland annat Västerås, Åre och Göteborg.