Denna onsdag flyttade vårt medlemsmöte till Valvet och vi fick pröva Café Valvets meny. Sedan berättade entreprenören Benny Skyttman för oss om restaurangen och sitt stora engagemang kring matupplevelser.
Eftersom dagens föredragshållare Benny Skyttman driver Café Valvet var lunchen flyttad dit. Benny berättade om det hållbara koncept de arbetar med där det inte finns några fasta menyer och där gästerna betalar för hur mycket de har på tallriken. Benny förklarade att de samarbetar med olika matleverantörer och det som hamnar på dagens meny kan vara kött med kort datum från Mälarchark eller från någon gård i närheten. Att betala efter vikt har visat sig vara effektivt för att få ner svinnet. De matrester som trots allt blir kvar komposteras och Benny berättade att komposten producerar omkring fem kilo jord i veckan. Den används bland annat till egna odlingar.
 
Valvet är en arbetsplats där medlemmarna betalar en månadshyra för sin plats men det går också att hyr in sig per dag. Här skapas möten genom föreläsningar och event. 

Om sig själv berättade Benny Skyttman att han är från Göteborg. Hans dyslexi var främsta anledningen till att han blev kock. som ung var han i  Oxford en period för att sedan säsongsarbeta på Gotland och i Sälen. I maj 2004 var Benny på fest i Eskilstuna med kollegor från sälen och träffade sin blivande fru. Han flyttade hit och fick fast anställning på Yxtaholms slott men hann inte arbeta där särskilt länge eftersom han kom in på Örebro universitets utbildning i Grythyttan. Under 15 års tid arbetade Benny sedan tillsammans med Carl Jan Grankvist i olika projekt. År 2019 ville han pröva att stå på egna ben och familjen ville ha honom mer hemma. Så 2020 registrerade han eget bolag och samtidigt kom pandemin. Nu driver han Café Valvet och genom det egna företaget och i olika samarbetsprojekt skapar han matupplevelser i Sörmland. Han är engagerad i Stora Sundby slott, ordnar evenemang som Cykla mellan gårdarna, oktoberfest på Hanebergs gård, Stolta Måltiden tillsammans med Rocco Gustavsson och mycket mer. 
 
Dessutom är Benny hovlakej och jobbar på Stockholms slott ungefär en gång i månaden. I somras på semestern byggde han tillsammans med sin fru om en hästtransport till matvagn. 
 
Alla vi Rotaryaner som samlats på Café Valvet var imponerade av Benny Skyttmans kreativitet. När han fick frågan om det är svårt att följa alla lagar och regler kring mathantering fick vi veta att han ser det som ett problem att Eskilstuna kommun verkar vilja sätta dit restauranger. Det vore bättre om livsmedelsinspektörerna skapade en bra dialog med oss som jobbar med mat, tyckte Benny.