Jan Brandt gästade oss för att berätta om de historiska personerna Karl Karlsson Gyllenhielm och Kristina Ribbing. Vi fick också höra en hel del om Axel Oxenstierna.
I en lada i Sundbyholm finns det en utställning om paret Gyllenhielm-Ribbing som kom att betyda så mycket för det lilla slottet. Berättelsen börjar med hur Gustav Wasa blev ägare till stora markområden efter att ha beslagtagit klostrens egendomar. Ägorna där Sundbyholms slott kom att byggas gav kungen till sin son Karl IX som i sin tur gav dem vidare till sin oäkta son Karl Karlsson Gyllenhielm. 
 
Jan Brandt visade inga bilder utan hade nöjt sig med att ta med två pappfigurer och uppmanade oss att se utställningen när ladan öppnas för säsongen den 1 juni. En del är vikt åt uppväxten en annan beskriver den storslagna begravningen i Strängnäs.
 
Kristina Ribbing fick Sundbyholms slott i morgongåva när hon gifte sig med Karl Karlsson Gyllenhielm. Hon hade 85 anställda som skötte om slottet och dess omgivningar. Det är också hon som ordnade alla storslagna fester.
 
I utställningen har hon en egen del och det finns även en del som fokuserar just på slottet och festerna. 
 
Utställningen i ladan är öppen till sista augusti. Redan i maj går det att boka enskilda visningar.
 
I Jäder finns utställningen om Axel Oxenstierna.